Welkom op de website van 't Alternatief Welkom op de website van 't Alternatief Welkom op de website van 't Alternatief Welkom op de website van 't Alternatief Welkom op de website van 't Alternatief Welkom op de website van 't Alternatief Welkom op de website van 't Alternatief

Recepten

Zomerse cocktails

Ca´pirinha:

Ca´pirinha5cl Cachaša, Crushed ijs, 2 limoenen in kwartjes, 2 eetlepels rietsuiker,Spuitwater, Verse munt.

De limoenen en de rietsuiker pletten met een stamper, nadie de Cachaša, het ijs en het spuitwater toevoegen.
Afwerken met verse muntblaadjes.

Daiquiri:

Daiquiri5cl witte rum, 4 ijsblokjes, 1 1/2 limoen- of citroensap, 1/2 tl suikersiroop

Het cocktailglas in de diepvries zetten en ijskoud laten worden.
Alle ingridiŰnten in een shaker goed schudden en door een zeef in het ijskoude glas schenken.


Mojito:

Mojito6cl witte rum, crushed ice, 1/2 limoen, 1tl rietsuiker, 6-7 muntblaadjes, scheut spuitwater.

De limoen wassen en in partjes verdelen. Suiker, limoen en muntblaadjes met een stamper pletten.
Het glas vullen met crushed ice opvullen, de rum erover gieten en roeren.  Met spuitwater aanvullen.
Vervang je het spuitwater door champagne of cava dan heb je een Mojito Royal.


Pina-Colada:

Pina-Colada7cl Coconut Kiss, 2cl witte Rum, 10cl ananassap, een schijfje ananas.

De rum, Coconut Kiss en ananassap met 3-4 ijsblokjes in een shaker kort en stevig schudden.
De resterende ijsblokjes in een glas doen en de cocktail erover schenken.
Werk af met een schijfje ananas.


 

Strawberry Daiquiri:

Strawberry5cl witte rum, 4 ijsblokjes, 1 1/2 limoen- of citroensap, 1/2 tl suikersiroop, 2tl aarbeiensiroop.

Het cocktailglas in de diepvries zetten en ijskoud laten worden.
Alle ingridiŰnten in een shaker goed schudden en door een zeef in het ijskoude glas schenken.
De aardbeiensiroop toevoegen.
Frozen Daiquiri mix je in een blender met 4el crushed ice ipv ijsblokjes, hierdoor smaakt hij fruitiger.

Tequila-Sunrise:

Tequila-Sunrise5cl tequila, 12cl sinaasappelsap, 1cl vers citroensap, 2cl grenadinesiroop

De tequila, het sinaasappelsap en het citroensap in een cocktailglas gieten.  Eventueel ijsblokjes toevoegen.
De grenadinesiroop erbij druppelen langs de rand van het glas zodat dit op de bodem komt te liggen.

Koken bij Anne 2009 (recepten)

Spiesjes met balletjes:

Spiesjes met balletjesBenodigdheden:
- 450g kippengehakt
- paneermeel
- 1 el oregano
- 1 el komijn
- 1 el rozemarijn
- 1 eigeel
- zout, peper en olijfolie
 
Doe het gehakt in een kom, meng met de kruiden, eigeel en paneermeel. Rol hier kleine balletjes van die in één hap in de mond kunnen. Bak de balletjes mooi bruin en prik ze op een prikker.
Saus naar keuze, ik had bruschetta-kruiden gemengd met mayonnaise en yoghourt


Toast met avocadopasta:

Toast met avocadopastaBenodigdheden:
- 1 avocado
- 3 el kruidenkaas (zoals boursin)
- sap van 1/2 citroen
- 5 sneetjes Pancetta (Italiaans spek)
- ciabatta

Halveer de avodado, verwijder de pit en lepel het vruchtvlees uit de schil. Plet de avocado en meng er de kruidenkaas onder. Meng met het citroensap.
Bak de pancetta krokant.  Snij de ciabatta in sneetjes van 1 cm en besmeer royaal met de het avocadomengsel.
Werk af met de pancetta.


Op de prikker:

Op de prikkerWas en halveer een minikiwi.
Rijg op een tapastokje de twee kiwideeltjes met daartussen gerookte heilbot.
Bij gebrek aan minikiwi kan je ook partjes mango gebruiken.

 


Lepelhapje:

Voor 20 lepeltjes: bak twee zalmmoten (diepvries Aldi) in een pan. Kruden met peper en zout.
Prak fijn en laat afkoelen.
Rasp een zure appel.
Meng de zalm met de appel en roer er wat coctailsaus onder.
Kruid flink met cayennepeper en een beetje gemberpoeder.
Schep het mengsel in de lepeltjes en werk af met dille.


Gevulde pannenkoekjes:

gevulde pannenkoekjesvoor de pannenkoekjes:
- 5 eieren
- 3.75 dl water
- 2 el olie
- 60g maizena
- 60g bloem
vulling:
-1 el olie
- 500g garnalen(scampi's) gepeld en schoongemaakt
- 300g bamboescheuten uit blik
- 100g tauge(sojascheuten)
- 80g pinda's
- 1/2 krop sla in reepjes
- 30g verse korianderblaadjes
- peper en zout
bereiding:
- maak het deeg van de pannenkoekjes, dek af en laat 20 min.rusten.
- bak dunne pannenkoekjes
- verhit de olie en bak de garnalen
- leg op elke pannenkoek een beetje garnalen, sla, koriander,bamboe, sojascheuten en pinda's
- vouw ze dicht en dien op


Preitaart met spek:

preitaart met spekjesvoor de pannenkoekjes:
- 1 bladerdeeg
- 3 à 4 dikke preistengels
- 100 g magere stukjes spek
- 2 eieren
- 100 g gemalen kaas
- paneermeel
- melk/room
- peper/zout/muscaatnoot/bloem
bereiding:
- prei in ringen snijden, even stoven of in microgolf even laten garen
- spekjes bakken, halfgare prei toevoegen
- wat boter en een lepel bloem toevoegen
- melk en/of room en/of kookwater van prei toevoegen, - zout/peper/muscaatnoot en helft van gemalen kaas
- eieren loskloppen met 1 dl room of melk.
- bereiding van vuur nemen en eiermengsel toevoegen
- uitgerolde bladerdeeg in vorm leggen, inprikken met vork en wat paneermeel over deeg strooien.
- vullen met mengsel, rest van kaas en wat paneermeel over strooien en eventueel wat boter.
35 à 45 minuten in oven van 200° laten garen.


Kippentaart met schorseneren:

Kippentaart met schorsenerenBenodigdheden:
- 2 plakken bladerdeeg 
- 1 kip van 1.300 kg
- 500 schorseneren en plastieken wegwerphandschoenen (om de groenten te kuisen)
- 40 g boter
- 2 soeplepels bloem
- 8 kleine uitjes
- 2 tomaten gepeld en ontpit
- 1 glas water
- 1 glas witte wijn
- zout en peper
bereiding:
Snij de kip in stukjes. Kruid en gaar ze in de boter.
Voeg de bloem, de ui en de tomaten toe. Overgiet met de wijn en het glas water.
Kuis de schorseneren ( leg in azijnwater), snij  ze en laat gedurende een 1/2 u koken.
Beleg een taartbodem met de deeg. 
Haal het vlees van de kip van het been. 
Doe het vlees op de taartbodem samen met de uitgelekte schorsenenren (ik heb het eerst nog even samen in de pot laten koken om de dikte van de saus te controleren) en overgiet met de saus. 
Leg de tweede taartbodem erbovenop en maak een  kleine opening in het midden. 
Bestrijk met eigeel. Laat gedurende 30 min bakken in de oven. Dien warm op.


Zalm en groenten onder een korstje:

Zalm en groenten onder een korstjeBenodigdheden:
- 600g zalm in blokjes
- 1/2 broccoli
- 1/2 doosje kersttomaten
- 100 g cocktailgarnalen
- 1 teentje knoflook
- 2 preiwitten
- 2 wortelen
- 1 doosje kruidenkaas
- 2 dl room
- 1 dl groentebouillon
- Japans broodkruim
- 2 eetlepels gehakte peterselie
bereiding:
1. Maak de groenten schoon, snij de broccoli in roosjes, de prei in ringen en de wortelen
in plakjes.  Blancheer een 3-tal minuten.  Leg samen met de kerstomaatjes in een beboterde
ovenschotel met daarop de zalmblokjes.

2. Verwarm de bouillon en de room, smelt hierin het kruidenkaasje en pers er het knoflookteentje over. 
Kruid met zout en cayennepeper. Voeg de cocktailgarnalen toe. Roer goed om.  Giet de saus over de zalm.

3. Meng 3 eetlepels broodkruim met 2 eetlepels gehakte peterselie en 2 eetlepels olie en strooi over de schotel. 
Zet ongeveer 20 min in de oven.

Serveer met aardappelpuree.


Pasteis de laranja of appelsienpasteitjes:

Pasteis de laranja of appelsienpasteitjesBenodigdheden voor 4 personen:
- 4 eieren
- 1 eetlepel maizena of vanillebloem
- 100 gr. suiker
- 2 dl. vers appelsiensap
- een geraspte appelsienschil
- 100 gr verse room

bereiding:
Meng de hele eieren en de suiker met een houten lepel (niet klutsen)
Los de bloem op in het sap en de geraspte schil (kan je ook weglaten)
Vermeng het eimengsel met het appelsienmengsel.
Giet in beboterde potjes halfvol en bak 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Ontvorm deze pasteitjes eventueel en versier net voor het opdienen met opgeklopte room.

Stoofpotje van kabeljauw en aardappelen
Stoofpotje van kabeljauw en aardappelen

Benodigdheden:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 800 gr vastkokende aardappelen, schoongemaakt.
  • 1 grote ui, in partjes 
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblad
  • 3,5 dl water
  • 6 kabeljauwsteaks van elk 150 gr
  • zeezout en zwarte peper van de molen.

Bereidingswijze:

Verhit de olie in een braadpan en doe er de aardappelen bij, de ui, de teentjes knoflook, de tijm, het laurierblad en zout en peper naar smaak. Bak alles vijf minuten op een hoog vuur, al roerend met een houten lepel. Voeg het water toe en breng dat aan de kook. Leg het deksel op de pan, temper het vuur en laat alles tien minuten zachtjes koken. Controleer af en toe of de aardappelen niet droog koken, voeg eventueel nog wat water toe.

Leg de stukken vis op de aardappelen als ze beetgaar zijn. Strooi er zout en peper naar smaak over, leg het deksel terug op de pan en verwarm alles op een laag vuur nog vijf tot zeven minuten.

Controleer of de vis gaar is: hij moet van binnen en buiten een parelachtige glans hebben en in plakjes loslaten.

Stoofschotel met kip en witloof
Kipschotel

Benodigdheden (voor 6 personen):

  • Kipfilets, vetstof, kippekruiden
  • 6 stronkjes witloof, 2 sjalotten
  • 1 kruidenkaasje of peperkaasje, melk, peper en zout
  • peterselie
  • Tagliatelle, zout, olijfolie

 

Bereidingswijze:

  • Kippefilets in blokjes snijden..
  • Sjalotten snipperen.  Witloof in repen snijden.
  • Peterselie hakken.
  • Kip aanbraden en kruiden.
  • Sjalot toevoegen en fruiten.
  • Witloof erdoor roeren en 8 minuten laten stoven.
  • Tagliatelle koken in gezouten water met olijfolie.
  • Kaasje en melk bij de kipmengeling voegen en verwarmen.
  • Op smaak brengen en lichtjes binden.

 

Koken bij Anne 2008 (De recepten)
BrickdeegjeGevuld brickdeegje:
Een vuurvast kopje of ander kommetje inwrijven met wat olie. 1/2 velletje brickdeeg er mooi invouwen en bestrijken met wat olie. In een hete oven( 180°) bakken tot de randjes van het deeg bruin kleuren. Het kopje uit de oven nemen, het deeg uit het kopje halen en laten afkoelen. Vullen naar keuze bv.Witloof en cresson, dressing en gerookte zalm met dille.


Crème van zalm en pesto van raketsla (rucola)Crème van zalm en pesto van raketsla (rucola):
Ingrediënten voor 4 personen : 6 sneetjes gerookte zalm (200 gr), 30 cl vloeibare room, citroensap, 100 g raketsla, 2 eetlepels pijnboompitten, 10 cl olijfolie, zout en versgemalen peper, 2 tomaten Klop de room met de helft van de gerookte zalm fijn, daarna de andere helft maar niet zo fijn malen. Voeg citroensap en kruid lichtjes met zout en peper. Hou koel. Mix de raketsla, de pijnboompitten, zout en peper met net genoeg olie tot een smeuige, maar vloeibare groene puree. Pel en ontpit de tomaten en snij fijn. Verdeel de zalmcrème over de glaasjes, daarna de pesto en leg de stukjes tomaten bovenop. Werk af met een blaadje raketsla.

 

Zalmlasagne Zalmlasagne:
voor een grote schotel : 20 blaadjes lasagne,  600 g verse zalm, 400 g gerookte zalm, 300 g verse spinazie en 500 g champignons.
Champignons en spinazie vooraf stoven, Een grote hoeveelheid saus maken van boter, bloem, melk, room, visbouillonblokje, witte wijn, gemalen kaas, verse zalm en champignons toevoegen bodem van schotel vooraf inboteren 4 lagen lasagne beleggen met saus en spinazie en stukjes gerookte zalm, eindigen met saus, nog wat gemalen kaas toevoegen en 30 min in oven op 200° Achteraf eventueel garnalen toevoegen.

Pastasalade met pestodressing, kip en feta Pastasalade met pestodressing, kip en feta:
Penne, pesto, zongedroogde tomaten, sluimererwten, paprika, ei, room, citroen, balsamicoazijn, kippeblokjes, dennepitten, parmesan, eventueel look. De oliemarinade van de zongedroogde tomaten scheiden. Dressing bereiden van gehele eieren en de oliemarinade van de tomaten met behulp van staafmixer. Geheel ei moet onder de olie staan, eventueel bijvullen met olijfolie. Mayonaise afwerken met witte balsamicoazijn, groene pesto en scheutje room. De penne al dente koken in ruim licht gezouten kokend water, afkoelen onder koud water. De afgekoelde penne mengen met de pestodressing. Genoeg want anders is het te droog. De kippeblokjes kruiden met pezo, olijfolie, paprikapoeder en citroen en even laten marineren in de koeling en vervolgens bakken zonder boter of olie in een tefalpan. (eventueel look) De sluimererwten blancheren en in julienne snijden. De paprika’s schillen en in julienne snijden. De zongedroogde tomaten in reepjes snijden. Op groot bord eerst de pastasalade met daarop de kip-groenten mengeling. Rondom afwerken met de pestodressing, gebakken pijnboompitten en de feta. Smakelijk. Eenvoudig te bereiden en toch gezond.

Witte kool met curryWitte kool met curry:
Nodig: ajuin, 1 witte kool, currysaus (blikje klaargemaakte saus), gehakt, peper en zout, beetje bouillon (water), boter en ketchup. Bereiding : smelt de boter en voeg er de stukjes ajuin aan toe en bak er het gehakt in. Voeg er de fijngesneden witte kool aan toe samen met de currysaus, kruiden en bouillon Op zacht vuur laten sudderen, ! vergeet af en toe niet te roeren, dit gedurende 15' à 20' (controleer even of het gaar is) Serveren met brood of griekse pasta, kan ook met aardappelen. Eventueel ketchup bijvoegen.

Sinaasappel maanzaad cakeSinaasappel maanzaad cake:
Voor 2 tulbandvormen of 1 grote: 50 gr. maanzaadjes, 125 ml. melk, 180 gr. zachte boter, 200 gr. fijne kristalsuiker, 1 theelepel vanille extract of 2 zakjes vanillesuiker, 3 eieren, geraspte schil van 3 sinaasappels ( minder mag ook), 125 ml vers geperst sinaasappelsap en 375 gr. zelfrijzende bloem.
Voor de siroop: 125 ml. vers geperst sinaasappelsap, 55 gr. fijne kristalsuiker, 20 gr. boter, schil van 2 sinaasappels in zeste getrokken (sliertjes).
Roer de maanzaadjes door de melk en laat 20 min. staan. Klop de boter met de suiker en vanillesuiker licht en romig. Voeg één voor één de eieren toe. Spatel er dan het sinaasappelraspel, het sap en het melkmaanzaadmengsel door. Zeef er de bloem bij en meng tot een homogeen deeg. Verdeel in de vormen en bak op 180 gr minstens 50 minuten. Laat even afkoelen en stort dan om op een rooster. Doe intussen alle ingredienten voor de siroop in een steelspan en laat op een zacht vuurtje 5 minuten koken. Prik in de nog warme cake met een satéstokje een hoop gaatjes en giet er telkens opnieuw de warme siroop in. Verdeel tenslotte de meegekookte zeste over de bovenzijde.

   

Vlaamse (warme) appeltaart
Appelcake Voor een vorm van 22 cm.

Benodigdheden:
- 150 g zelfrijzende bloem.
- 3 eieren.
- 9 soeplepels melk.
- 150 g suiker.
- 6 soeplepels olie.
- 2 appels.

Bereidingswijze:
- Klop de eiwitten stijf.
- Meng de eierdooiers met suiker, melk, olie en de bloem.
- Spatel dan de eiwitten er zachtjes door.
- Breng het deeg in de ingevette en bebloemde taartvorm..
- Snij de appels in schijfjes en leg die op het deeg.
- Afbakken op 175° gedurende 30 minuten.

Pasta met Zalm en Pesto
Pasta met pesto en zalm Dit is een recept voor twee personen.

Benodigdheden:
- pasta, zalmfilets (25 gram per persoon), 2 sjalotjes, 1 dl witte wijn, 1 rood pepertje, 3 el rode pesto, 2 dl room, 2 dl visbouillon, peper, zout

Bereidingswijze:
- Sjalot snipperen, pepertje in kleine blokjes snijden.
- (Pasta koken.)
- Zalmfilets bakken en kruiden.
- Fruit de sjalotsnippers in de pan van de vis, voeg de peperblokjes toe.
- Blus met wijn en laat even inkoken.
- Voeg de visbouillon en de room toe. Laat even koken.
- Roer de pesto door de saus en breng ze op smaak.
- Verdeel de vis in blokjes en meng ze voorzichtig door de saus.
- Als de saus te lopend is, ofwel binden met maizena ofwel  parmesankaas om het vaster te maken.
- Verwarm de pasta in olijfolie.
- Schep op warme borden en verdeel er de saus over. Bestrooi met peterselie.

Smakelijk

Kip in de wok
Kip in de wok Een supersnel gerecht dat in de smaak valt bij jong en oud.
Voor 2 flinke eters pluk je 2 wortelen en 2 preien die je geduldig in fijne stukjes snijdt.  Een ajuin mag iets grover gehakt worden.  Je hebt ook nog 2 kippenfilets nodig, een blokje kippenbouillon en de helft van een doos rooerbakmie.
Haal nu de wokpan(odf een andere grote pan) boven en bak de in stukken gesneden kippenfilets in wat olijfolie en boter.  Hou ze apart.  Wat nieuwe olie in de pan en nu bak je de groenten onder voortdurend roeren (ze mogen nog wat knapperig zijn).  Voeg dan de roerbakmie toe, een kwart liter water met een half blokje kippenbouillon en laat 5 minuten sudderen (blijf roeren!) Daarna mogen de kippenblokjes er opnieuw bij en als alles goed warm is, onmiddellijk opdienen.
Tip: Gebruik Wok expres zachte verse noedels van Amoy. (te verkrijgen bij GB en Colruyt)

<< Vorige 1 2 3 4 5 6 7 Volgende >>


Content Management Powered by CuteNews